Header image Antarctica


Lucia en Phillip de Graaff
  HOME ::
   
 
Antarctica 1

 
       

 

 

Antarctica 1
We zijn in Buenos Aires, Argentinië en we zitten vast op de hotelkamer want het regent pijpenstelen; het onweert zelfs. We hadden grote plannen vandaag maar ik hoop dat deze vanmiddag doorgang zullen vinden. Gisteren hadden we een tour en we wilden onze indrukken nog wat aanvullen door een fikse wandeling door de wijken San Telmo, Montserrat en La Boca.

Deze keer staat Antarctica op ons wensenlijstje. Dit is de vaarroute van onze reis.

2

Gisteravond vertrokken we uit Amsterdam en het stormde flink; het vliegruig kon echter gewoon opstijgen. Wel hadden we onderweg veel turbulentie.
Helaas was de businessclass vol, ze hadden nog een plaats. “Dan neem jij die toch”, zei mijn broer gekscherend. Gelukkig had ik op het laatste moment via de smartphone de stoelindeling nog veranderd waardoor we op rij 53 en 54 ieder een rijtje stoelen van drie hadden. Konden we lekker liggen gedurende de nacht. Nou ja, lekker!
Nu zitten we uitgerust in Buenos Aires, de geboorteplaats van de tango en de meest Europees aandoende stad van Zuid-Amerika. Dit laatste is niet zo verwonderlijk omdat tussen 1880 en 1930 heel veel Europese immigranten hierheen trokken. De sfeer van hun geboorteland is nog steeds te proeven als je daar rondloopt. In de wijk San Telmo waar ons hotel ligt, vind je heel veel tangobarretjes en als je naar binnen kijkt, zie je altijd wel een of meerder paren dansen. Hier en in de wijk Montserrat woonden vroeger de rijken maar tijdens een epidemie van de gele koorts ontvluchtten ze de stad in de hoop aan de dood te ontsnappen. Later zijn de leegstaande gebouwen verkocht.  De wijk Recoletta (met de beroemde begraafplaats La Recoletta) bijvoorbeeld doet heel Frans aan maar het duidelijkst is de afkomst te zien in de wijk La Boca. La Boca betekent mond, in dit geval van de monding van de rivier de Rio de la Plata. Daar werd de eerste haven van Buenos Aires gebouwd. Het eerste schip dat daar binnen kwam, was een Zweeds schip. De kleuren van de Zweedse vlag zijn geel en blauw. Die kleuren zijn in de wijk dan ook veelvuldig terug te vinden. De immigratie startte hier in 1855. 80% van de immigranten kwam uit Italië en ze waren heel arm. Ze hadden geen baan en geen geld en bouwden huizen van golfplaat. Deze huizen hadden 10 tot 12 kamers, 1 keuken en 1 toilet. In een kamer woonde een heel gezin. De buitenkant van de huizen kreeg uitbundige kleuren. Ook dit is bewaard gebleven in dit stadsdeel. Bij de haven staat nog een restant van een in onbruik geraakte brug, de eerste die over de rivier gebouwd werd.


4

5

Huizen van golfplaat in geel en blauw. Natuurlijk een huis van Lucia.

De eerste brug


Je vindt in La Boca ook de oudste pakhuizen die 25 jaar geleden voor een groot deel gerenoveerd en in gebruik zijn als kantoorruimte.
Buenos Aires (goede winden) werd in 1536 gesticht door Pedro de Mendoza maar verdween weer van de kaart na een aanval van de indianen. In 1580 stichtte Juan de Garay de stad opnieuw en op dit moment wonen er meer dan 3 miljoen mensen. Op de plek waar verondersteld wordt dat de eerste stichting van Buenos Aires plaatsvond door Pedro de Mendoza, is een park (Il Ezama Park) met een groot monument,    La Ofrenda. Het monument symboliseert de eenheid van de bewoners van Uruguay en Argentinië. Het is een schip met op de boeg een vrouwenfiguur, La Ofrenda (het Offer) met in haar linkerhand een schild van de stad Montevideo.


6

 

7

La Ofrenda

In hetzelfde park een standbeeld van Mendoza


Toen we in de middag na de enorme regenbuien door de wijken Montserrat, San Telmo en La Boca op pad gingen, regende het nog af en toe. De wegen onderweg zijn slecht onderhouden en net als de trottoirs vol bobbels en gaten. Als er een auto (en zeker een bus) langs reed, moest je erg oppassen anders was je meteen gedoucht. Onderweg zagen we mooie gebouwen maar ook slecht onderhouden en veel verlaten en half ingestorte gebouwen. Er waren stukken bij waar woningen en winkels omgeven waren met tralies en gaas. Hier en daar waren er winkeltjes met een traliehek ervoor waar je door een opening in het hekwerk je bestelling kon doen. Wij hebben ons gelukkig geen moment onveilig gevoeld.


8

9

Verschillende bouwstijlen in één wijk

Volkomen verkrot en vaak ondersteund met stalen balken

In de wijk La Boca is bij de haven een toeristisch deel met de oude monumenten. Het is er erg druk en vol met tentjes waar je van alles kunt kopen en vooral waar je kunt eten. Daarvan hebben we er trouwens veel onderweg gezien. Het lijkt wel of de mensen daar zelf niet koken. Het straatje Calle Caminito en haar omgeving zijn heel populair.
Hieronder een impressie van de bruisende wijk La Boca.


10

11

Buiten het toeristisch deel is niet alles bijgewerkt

In een van de kamers een leerbewerker

12

13

Een vroegere tangohal

Ook hier is de tango aanwezig

 

14

15

16

17

Het blauw en geel komen veelvuldig terug

Rechts de beroemde Calle Caminito

18

 

19

En wij waren daar ook

Het stadion mag niet ontbreken

 

 

20

21

 

 

 

 

 

 

22

 

 

In dit straatje zijn heel veel gezellige eettentjes waar wij natuurlijk ook de lunch hebben genuttigd.

Overal was live muziek aanwezig.

23

24

In de haven zijn ok de kleuren aangepast

Een schoonveegscheepje dat wordt voortbewogen door schepraderen

Gedurende onze tocht door Buenos Aires kwamen we natuurlijk ook andere interessante dingen tegen.

Op het Plaza de Mayo (Meiplein) zie je de ingang van de eerste metro in Zuid Amerika. Op dit plein worden regelmatig protesten gehouden bij het monument. Zij willen weten waar hun duizenden verdwenen zonen gebleven zijn. Vanaf dit plein zie je ook het presidentiële paleis, Het Roze gebouw.

25

 

Het monument op het Plza de Mayo

 

26

27

De ingang van de eerste metro in Zuid Amerika

Het Roze Gebouw

In de wijken waar wij gelopen hebben zie je veelal leuke poppen op straat maar ook grote kunstwerken en alledaagse dingen die je over de gehele wereld kunt tegenkomen.

28

29

30

31

Florialis Generi.
Deze tulp gaat ‘s morgens open in 20 minuten.
’s Avonds sluit hij weer in 20 minuten.

Een paar schoenen over de elektra- of telefoonleidingen.
We zagen het ’s avonds nog op televisie maar waar het over ging, begrepen we niet. Ons Spaans is niet meer wat het geweest is.

Er zijn vele interessante plekken te bezoeken in Buenos Aires maar de volgende twee mag je ook niet missen, de Catedral Metropolitana de Buenos Aires en La Recoletta, het beroemde kerkhof waar Eva Peron is bijgezet.

De kathedraal is de belangrijkste kerk in de stad. In1580 wees Juan de Garay, de laatste grondlegger van Buenos Aires, een stuk land aan voor de eerste grote kerk. De Catedral Metropolitana de Buenos Aires staat op dezelfde plek. Franciscus werkte daar voordat hij tot paus benoemd werd.

32

33

De kathedraal vanaf de buitenkant

Deze vlam brandt constant

 

Als je naar binnen gaat, zie je hoge koepelgewelven, fresco's en vele prachtige dingen.

34

35

 

 

36

37

Geweldig hoge koepelgewelven

Bijna iedereen die binnenkomt, wrijft over het been van Jezus

Daar is ook het prachtig versierde marmeren mausoleum van generaal Jóse de San Martín. Hij leidde de revoluties tegen de Spaanse overheersing in Argentinië en andere Zuid-Amerikaanse landen. Hij verzamelde een groep soldaten, de Granaderos, en trok o.a. te paard over de Andes om Peru te bevrijden. Na tien jaar vechten was dat gelukt waarna hij per boot terugkeerde.

 

 

Hij overleed in 1850 in Frankrijk en zijn lichaam werd in 1880 weer naar Argentinië gebracht waar hij in dit mausoleum werd bijgezet. Met een zekere regelmaat komen daar soldaten op wacht staan als eerbetoon aan hem.

38

 

Het mausoleum van generaal Jóse de San Martín

39

40

De erewacht komt aangemarcheerd

Zij houden gedurende twee uur de erewacht

Op het kerkhof La Recoletta in de gelijknamige wijk liggen zo’n 65.000 mensen begraven. Het is een plek waar de rijken hun rijkdom ten toon konden spreiden. In de mausolea zijn kelders met planken voor de kisten maar ook op de begane grond is daar plaats voor.
In 1821 is het gebouwd, in 1881 vergroot en in 2003 werd het verlicht.

41

42

 

 

43

44

Op veel plekken zie het er zo uit

Dit is Liliane. Zij was van een Indiaanse familie. Ze overleed in Zwitserland en haar hond in Buenos Aires op dezelfde dag.

Eva Peron is hier ook bijgezet. Zij behoorde tot een arme familie. Omdat zij actrice wilde worden, vertrok haar moeder met haar naar Buenos Aires waar zij o.a. de kost verdiende met wassen van kleding en beddengoed. Het was moeilijk om werk te vinden voor Eva. Toen ze 19 was, kreeg ze en rolletje in een onbelangrijke film. Toen ze 22 was, werkte ze bij de radio en ontmoette ze Juan Peron. Ze gingen al snel samenwonen maar door de elite werd zij uitgespuugd en beschouwd als hoer. Ze trouwden en later werd Peron president en zij first lady. Bij de high society bleef ze een outcast maar bij de gewone bevolking was ze zeer geliefd. Zij deed veel voor de armen en streed voor vrouwenkiesrecht (dat er in 1949 kwam).

45

46

Juan Peron

Op een groot gebouw de beeltenis van Evita tijdens haar laatste toespraak

 

Op haar 33e stierf zij en Juan Peron liet haar lichaam balsemen. Omdat iedereen haar eer wilde betonen, duurde de ceremonie 15 dagen. Daarna zette hij de kist bij in een privé kapel in zijn eigen paleis.

Toen een militair regime de macht overnam, vluchtte Peron naar Uruguay. De kist werd ondergebracht in een oud theater en later naar Europa verscheept. De kist was kort in Italië onder een andere naam en kwam uiteindelijk in Madrid terecht.

Ook Peron kwam naar Spanje en trouwde met een 20 jaar jongere vrouw. Later werd hij weer president en toen hij stierf, nam zijn vrouw Isabella de macht over. Omdat zij corrupt was werd zij door een militair regime afgezet en ging de gevangenis in.

Een later militair regime heeft de kist teruggehaald naar Argentinië. De familie heeft hem geopend en kon zien dat het echt Evita was aan iets kenmerkends bij haar oor waarvan niemand anders iets wist.
Nu is zij bijgezet in La Recoletta maar niet in het mausoleum zelf. Zij ligt ervoor onder het pad in een metalen kist.

47

48

Het familiegraf van de familie Dutarte

Gevelsteen bij het graf

Inmiddels is het donker in Buenos Aires en ik zit op mijn gemak achter een bureau op de hotelkamer dit verslag te schrijven. Het is echt geweldig om dit allemaal mee te maken, te horen en te zien.
Ik ben benieuwd naar het vervolg van onze reis.

Morgen gaan wij aan boord van de Zaandam van de Holland Amerika Lijn en varen dan via Antarctica naar Chili. Onze eerste stop is echter in Montevideo, de hoofdstad van Uruguay. Ik ben  benieuwd wat ons daar wacht en wat we in de paar uur dat we daar zijn, zullen ervaren. We gaan het zien.